Viime aikoina on käynyt kova kuhina Planner-askartelun tiimoilta. Anun Putiikeista löytyy alan tuotteita, verkkokaupassa on oma osio Ennakkotilaus Planner (osa tuotteista löytyy hetikin hyllystä) Kysyin muutamalta alan harrastajalta, mistä oikein on kyse. He ovat kirjoittaneet siitä, mitä he asialla ymmrätävät, mitä itse tekevät ja ajattelevat. Ensimmäisenä äänensä saa kuuluviin Sannamaria:
PLANNER-ASKARTELU
- mitä se oikein on?
Täydellisimmillään planner-askartelu on keino yhdistää oma luovuus niihin elämän kaikkein
arkipäiväisimpiin asioihin tavalla, joka tekee arjen pyörittämisestä ihan hiukan enemmän
luksusta.
Keinoja ja tapoja toteuttaa luovuuttaan on lukematon määrä. Jollekin kyse on jostain pienestä extrasta kalenterimerkintöjen seassa ja jonkun toisen kalenteri muistuttaa enemmäntaideteosta kuin käyttöesinettä. Useimmat meistä luultavasti asettuvat tällä skaalalla jonnekin siltä väliltä.
Kalenteri-askartelun kanssa alkuun päästäkseen tarvitsee ehdottomasti vain kaksi asiaa:
mieleisensä paperisen kalenterin ja kynän. Kalenterin muodolle ole mitään rajoitteita,
vaan se voi olla jokin valmiina tarjolla olevista malleista tai itse vihkoon/muistikirjaan tehty.
Myöskään kynän osalta ei ole sääntöjä, kunhan se on mieluinen ja se soveltuun valitun kalenterin kaveriksi. On ehkä mieleistä käyttää useampaa eri kynää tai väriä, jolloin on helpompi esim. merkitä supertärkeät asiat huomiotaherättävämmin, mutta pakollista se ei ole. Jo yhdellä kynällä voi piirtää erilaisia koristeita kalenterinsa sivuille niiden varsinaisten kalenterimerkintöjen joukkoon.
Pääsääntöisesti planner-askartelusta puhuttaessa kuitenkin tarkoitetaan sitä, että sivuilla
on kynämerkintöjen ja -piirrosten lisäksi muutakin koristelua. Askaltelun ja siinä käytettyjen
tarvikkeiden määrän suhteen ei oikeastaan olekaan minkäälaista kattoa. Oma luovuus ja mieltymykset muodostavat sopivat raamit planner-askartelulle – ja on ihan okei antaa
asioiden kehittyä ja oman tyylin muovaantua matkan varrella.
Tyypillisesti planner-askartelussa käytetään erilaisten kynien lisäksi tarroja, leimoja ja washi-teippiä.
Kynien suhteen hyviä vaihtoehtoja on monia. Kyse on pitkälti omista mieltymyksistä. Kalenterin
koko saattaa hiukan sanella sitä, millaiset kynät ovat toimivimpia, sillä toisinaan voi olla tarpeen kirjoittaa hyvinkin pienellä. Jotkut kynät soveltuvat myös tarrojen ja/tai washi-teipin päälle kirjoittamiseen. Lisäksi kitkan aiheuttaman lämmön avulla pyyhittävät Frixion-kynät ovat suosittuja, koska ne ovat kuin geelikyniä, mutta aina on mahdollisuus korjata kirjoitusvirhe tai tapaamisen
muuttunut aika.
Tarrat voivat olla vain koristeena tai niillä voi olla muitakin funktioita. Esimerkiksi ostoskärryn
kuvalla varustetulla tarralla voidaan merkitä kauppareissut ja vaikkapa eri värisiä tarroja käyttämällä pystyy värikoodaamaan perheenjäsenet, jolloin kampaamoajan yhteyteen ei tarvitse erikseen kirjoittaa kenen on määrä istahtaa parturin penkille.
Leimojen osalta on pitkälti sama homma kuin tarrojen. Funktionaalisilla ns. planner-
leimasimilla voi helposti leimata vaikkapa pohjan päivän to do -listalle tai lisätä kirjoitetun tekstin päälle kuvion ilman, että teksti peittyy. Leimasinmusteiden suhteen on eroja sen suhteen, mitkä soveltuvat parhaiten nimenomaan planner-askarteluun. Joidenkin kalenterien sivut ovat hyvin ohuita ja leimasinmuste kuultaa näin ollen herkemmin sivun kääntöpuolelle tai menee jopa läpi. Tarjolla
on kuitenkin myös värejä, joiden kanssa ei ole huolta paperin yhteensopivuuden kanssa.
Washi-teippi on planner-askartelussa huippusuosittua. Runsaankin näköinen koristelu onnistuu vähällä vaivalla ja yksi washin parhaista ominaisuuksista on sen helppo irrotettavuus, jolloin vinoon menneen teippisuikaleen voi halutessaan korjata kulkemaan suoraan. Kuosien kirjo on hyvin moninainen ja washeja on tarjolla myös useampia eri leveyksiä.
Näiden kolmen tyypillisimmän koristelutarviketyypin lisäksi on muitakin tapoja askarrella
planneristaan viehättävä ja toiminnallinen. Erilaiset paperiklipsit ja -liittimet sopivat merkitsemään
oikeaa sivua tai koristamaan yleisilmettä. Tavallisesta klemmarista ja palasta washia saa tehtyä lippuklipsin ja kun soppaan heitetään erilaisia paperisia askartelukuvioita ja liimaa, ovat mahdollisuudet aina vain laajemmat.
Papereista voi monen tyyppiseen kalenteriin askarrella itse välilehtiä ja vaikkapa taskuja, joissa voi säilyttää esim. tarralappuja ja/tai pienen muovin palan ympärille kääräistyjäwashi-pätkiä. Paperista voi myös tehdä vaikkapa kauppalapulle alustan, jonka laminoi tai päällystää kontaktimuovilla, johon voi listan kirjoittaa pyyhittävällä taulutussilla. Näin samaa pohjaa voi käyttää uudelleen ja uudelleen.
Kaikein kaikkiaan planner-askartelu on erinomainen tapa sisällyttää luovuutta pieninäkin annoksina vaikka jokaiseen päiväänsä.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti