Sivut

perjantai 1. toukokuuta 2015

Askarteluviikonloppu: Inspiraatiota ja kartonkitestausta DT- Sanna


Testasin Anun Putiikkien uusia yksivärisiä ScrapBerry's kartonkeja, joiden koko on 30,5 cm x 30,5cm ja paksuus 216 gsm. Kartongeissa on pintatekstuurina kankaan pintaa muistuttava ruudukko ja taustapuoli sileä. Värivalikoima on erittäin laaja; kuvassa on vain pieni osa väreistä näkyvissä. Tuotetiedot ovat taustapuolen yhdessä nurkassa tarralla, mutta sen sai kyllä nypittyä irti paperin pintaa vahingoittamatta ainakin niistä papereista, joista sitä yritin. Yksinään kartonki on mielestäni hieman liian ohutta korttipohjaksi, mutta kerrostaen toimii hyvin siihenkin tarkoitukseen.


Ensimmäisissä kolmessa kortissa yhdistelin yksivärisiä kartonkeja Scrapberry's Dream Land -nimisiltä skräppiarkeilta leikeltyihin ihaniin keijujen ja prinsessojen kuviin. Sinisessä kortissa keijukuva on kiinnitetty kohotarrateipillä ja koristeltu siipien kohdalta Stickles-kimalteella. Taustalla testasin yksivärisen kartongin leimaamista ja repimistä. Taustaleima Scrapberry's Fairy Tale ja leimasinväri Distress Ink Salty Ocean. Pintatekstuurista huolimatta leimajäljestä tuli melko siisti, ja paperi myös repeytyi kauniisti molempiin suuntiin. Revityissä reunoissa on samaa sinistä mustetta.


Kukkien valkoiset kerrokset ja siniset timantit ovat Anun Putiikeista. Siniset kukat napsuttelin Fiskarsin kuviolävistimellä. Kartonki lävistyi vaivatta ja siististi. Muotoilin lävistettyjä kukkia pyöreällä siveltimenpäällä hiirimatto pehmusteena.


Kortin sisällä kokeilin kartongin sileän taustapuolen leimaantumista, ja jäljestä tuli tietysti vielä tarkempi kuin tekstuuripinnalla. Musteena taustalla Distress Ink Old Paper. Tekstilaatassa kartonki on myös sileä puoli päällepäin, jotta kirjoittaminen onnistuu. Stanssi Sizzixs Framelits Labels, Fancy. 


Kortin takakannessa testasin kartongin leikkautumista stanssilla, joka tällä kertaa oli Sizzlits Royal Swirls. Kartonki stanssautui hyvin, ja se kannattaa stanssata yksinään ennen kaksipuolisen teipin laittamista taustalle. Koetin itse laittaa tässä teipin taustalle jo etukäteen, jotta kiekurat kiinnittyisivät takuulla kaikkialta, mutta kartonki on niin paksua, ettei teipin taustamuovi lävistynyt, joten homma meni nyppimiseksi ja veitsellä leikkelyksi.

Pinkissä kortissa testasin kartongin reunojen ressaamista ja kohokuvioimista kohokuviointitaskulla (omasta varastostani). Ressaaminen onnistuu hyvin ja yksivärinen kartonki on myös sisältä värillistä eikä valkoista kuten monet muut värilliset paperit. Kohokuvioinnissa jälki on pääosin siistiä ja pintastruktuuri jää kivasti näkyviin kohokuvioiden taustalla. Osa kuvioista rikkoutui aavistuksen verran pinnasta, mutta ei läheskään niin pahasti kuin ohuemmat paperit tällä kansiolla kohokuvioidessa.


Telinekorttin telineosassa kartonki toimii hyvin, koska sitä on osin kaksi kerrosta, mutta jalusta kaipasi kulmavahvikkeet, jotka stanssasin lilasta kartongista. Kortin kansi pysyy pystyssä ScrapBerry's Dream Land -skräppiarkilta leikatun tekstilaatan takana, joka on kohotettu kohotarrateipillä.Kortin kannessa on koristeena Stickles-kimalteella koristellut Scrapberry's mulperipaperiperhoset.Lilan kortin kannessa on kuva Scrapberry's Dream Land -skräppiarkilta, kakkupaperisydän, Scrapberry's perhonen ja Fiskarsin kukkalävistimellä napsuteltuja kukkia. Koristeena Sticklesiä ja kortin reunoilla sinistä mustetta.Nämä lävistimellä tehdyt kukat muotoilin sormissa taivuttelemalla. Kartonki taipuu siististi, eikä pinta murru, mutta paperin kerrokset melkein irtosivat paikoitellen toisistaan. Voi olla, että osasyy siihen oli se, että värjäsin terälehtien kärkiä ennen taivuttelua valkoisella musteella, joka hiukan kostutti paperia. Keskustoissa on Sticklesiä.

Kortin sisäosassa on kolme kerrosta kartonkia ja kuva roikkuu hammaslangan varassa keskelle leikatussa aukossa. Kartonki taittuu kumpaankin suuntaan melko siististi, kunhan sen nuuttaa huolella etukäteen. Upea timanttikiekura on nimeltään Scrapberry's Sea Side. Pitsi on Anun Putiikkien vanhaa valikoimaa ja Spellbinderin stanssi omasta varastostani.

Salamalla otetussa kuvassa värit näyttävät sinisemmiltä kuin luonnossa. Tässä kuvassa näkee kortin rakenteen ja sen, että roikkuvan kuvan taustalle on leimattu Scrapberry's Fairy Tale -taustaleimasimella Distress Ink Old Paper -musteella. Pitsin alta vaaleansiniharmaasta kartongista erottaa hieman, minkälaista jälkeä sain aikaan omilla kuviosaksillani. Reunan alussa kartonki leikkautui hyvin, mutta keskivaiheilla terien kulma oli sellainen, etteivät kaarikuviot leikkautuneet kokonaan irti, joten niitä joutui korjailemaan lopuksi tavallisilla saksilla.

Jottei rajoituttaisi pelkkiin keijuihin ja prinsessoihin, tein viimeiseksi vintagekortin viktoriaanisten rouvien kuvasta. Kartongeista löytyy mukavasti myös murrettuja sävyjä ja montaa eri ruskeaa vanhantyylisiin projekteihin. Vaaleanruskeaan paperiin kuvan alla testasin musteen (Distress Ink Vintage Photo) töpöttämistä maskin (Dutch Doobadoo) läpi ja jälki on pinnan tekstuurista johtuen pehmeän utuinen, mikä sopii hyvin vintagetunnelmaan. Keskisuikaleen alla on punaista virkattua pitsiä ja yläpuolella puolikas pieni kakkupaperi. 

Vapaalla kädellä spiraaliksi revitystä paperista rullatuista ruusuista näkee, kuinka pehmeän kauniisti tämä kartonki repeytyy ja rullautuu. Tässäkin huomasi, että eniten käsitellyissä kohdissa kartongin kerrokset meinasivat paikoin irrota toisistaan. Ruusujen alla on stanssattu kiekurakuvio, jonka reunoja väritin ruskealla tussilla. Tussin väri leviää odotetusti niihin osiin kartonkia, joissa pinta on rikkoutunut.


Kortin yläkulmaan laitoin katseenvangitsijaksi chipboard-lyhdyn, jonka väritin ruskealla tussilla ja kultaisella alkoholimusteella (omasta varastostani). jolla värjäsin myös lyhdyn alle lasiksi laittamani palan kirjekuoren ikkunaa. Kuvio nousee näyttävästi koholle taustastaan.Testasin vintagekortin taustalla myös suihkeita (omasta varastostani) maskin läpi ruiskittuna ja tälläkin tavalla yksiväriseen pintaan saa mukavasti eloa.

Terveisin, Sanna Saksija

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti